9 Ekim 2009 Cuma

Mermi İcat Oldu Mertlik Bozuldu: AFRO SAMURAI


Cep telefonlarının, cyborg samuraiların, silahların, en son teknolojik aletlerin ve tabii ki kılıçların kol gezdiği Uzak Doğu'ya hoş geldiniz. Bu sıra dışı, 5 bölümden oluşan Manga serisinin spoiler vermeden olayını anlatalım önce...

Adamımız Afro Samurai, babasını öldüren Justice isimli samurai'ın peşinden intikam için koyulur yollara, ama ne yollar; yarı cyborg samurailar mı ararsınız, oyuncak ayı kafalı samurai mı, yoksa adamlarını cep telefonundan yöneten bir monk mu ? Hepsi ve daha fazlası bu 5 bölümlük manga serisinde üzerine bol kan ve şiddet sosuyla beraber önümüze servis ediliyor...Filmde bir de kafa bandı mevzusu var ki evlere şenlik; Afro Samurai'ın babasını öldüren Justice, 1 numaralı bandı ele geçirir -ki kahramanımızın babasının öldürülme nedeni de bu bant muhabbetidir.- 1 no.lu kafa bandına sahip olmak demek, dünyanın en iyi savaşçısı ünvanını da kazanmak demektir bu alemde, ve 1 no.lu bandın sahibiyle de sadece 2 no.lu bandın sahibi dövüşebilir. Ama 2 no.lu kafa bandının sahibiyle isteyen herkes kapışabilmektedir. Kafa bandı mevzusuna çok da takılmamak lazım, izlerken daha iyi anlayacaksınız zaten muhabbeti...

En başta da söylediğim gibi öykü de aman aman bir durum yok, klasik intikam muhabbeti ama seride öyle bir görsellik var ki manga kültürüyle ilgili her şeyi görmüş geçirmiş fanatikleri bile hiç ummadıkları kadar sıkı bir 125 dk geçirecekler.

Her bölümü 25 dk süren serinin yaratıcısı Takashi Okazaki diye bir abimiz. Okazaki'nin 1999'daki kısa mangasından uyarlanmış Afro Samurai serisi ve kendisi de yapımcı kadrosunda bizzat yer almış. Afro Samurai ile ilgili alışkın olmadığımız bir durumda serinin Japonca değil İngilizce seslendirilmiş olması. Seslendirme kadrosunda Samuel L. Jackson baba çıkıyor karşımıza. Samuel baba 2 karakteri seslendirmiş; Bir tanesi esas oğlanımız Afro, diğeri de Afro'nun yanından ilk 4 bölüm bir an olsun ayrılmayan Afro'nun hayalinde oluşturduğu Ninja Ninja karakteri. Ninja Ninja bugune kadar rastladığım en iyi dizayn edilmiş yan karakterlerden birisi. Kendisi sürekli ot tüttüren, geyikleriyle izleyiciyi yaran ve direk Harlem aksanına (o nasıl bi aksansa artık...) sahip rapper bir zenci. Serinin müziklerinde yine kendi içinde efsane olmuş bir isim var; dünyada milyonlarca dinleyicisi olan, kült statüsüne yükselmiş Wu Tang Clan'in yaratıcısı Rza. Wu Tang'i takip edenler bilir, albümlerinde uzak doğu dövüş kültürlerinden ögelere çok fazla yer verirler ve birinci ilham kaynakları da 60-70 ve 80lerde çekilen kung fu filmleridir. Afro Samurai, Manga kültürünün Hip Hop kültürüyle kesiştiği noktada yer alan bir seri ve ilk bakışta birbirlerine çok uzak gibi duran bu iki farklı kültürü birleştirdiği için bile izlenmeye değer.

Son olarak hikaye ne kadar sıradan olsa da, çizimler, sıra dışı karakterler, seslendirmeler, soundtrack o kadar muhteşem ki izledikten sonra tekrar tekrar izleme isteği uyandırıyor bünyede.
Soundtrack'ten o kadar bahsetmişken buyrun burdan yakın o zaman;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder